Proč pes jí výkaly? 5 šokujících důvodů a jak tomu zabránit

Proč pes jí výkaly? 5 šokujících důvodů a jak tomu zabránit

Víte, proč vašeho psa lákají výkaly? Tato nechvalná chování psů může mít zcela překvapivé důvody. V tomto článku se podíváme na pět šokujících faktů, které mohou vysvětlit toto chování, a také na způsoby, jak mu předejít. Pokud se zajímáte o chování a zdraví vašeho psa, nechte se překvapit!

Proč pes jí výkaly?

Pes může jíst výkaly z několika důvodů, které mohou být šokující pro nás, ale mají svou logiku z pohledu psího chování. Zde jsou 5 důvodů, proč se pes může rozhodnout sníst výkaly a jak tomu předejít:

  • Přírodní instinkt: Psi mají přirozenou tendenci zkoumat své prostředí a ochutnávat různé věci, což může zahrnovat i výkaly jiných zvířat.
  • Chuťový nedostatek: Pokud pes nedostává dostatek potřebných živin ve stravě, může být náchylný ke konzumaci výkalů.
  • Zvědavost: Někteří psi jednoduše zkoumají nové věci svým čichem a chutí, což může zahrnovat i výkaly.

Abyste tomuto chování předešli, je důležité mít pevnou kontrolu nad stravováním a výcvikem psa. Zajistěte mu vyváženou stravu, dostatek pohybu a pozitivní vztah s majitelem, aby se vyhnul nežádoucím chováním jako je konzumace výkalů.

Důvod 1: Pachový signál

Důvod 1: Pachový signál

Je to divné, že pes jí výkaly, ale není to tak neobvyklé, jak by se mohlo zdát. Jedním z hlavních důvodů tohoto chování je pachový signál, který psi vnímají v lidských a zvířecích výkalech. Zde je několik šokujících důvodů, proč pes může jíst výkaly a jak tomu zabránit:

  • Chování podle přirozeného instinktu: Psi jsou lovecké zvířaty a ve volné přírodě by si museli najít potravu sami. Jíst výkaly může být pro ně způsobem, jak získat potřebné živiny.
  • Touha po získání pozornosti: Pokud pes nechápe, proč je jeho čin nepřijatelný, může ho provádět jen proto, aby upoutal pozornost majitele.
  • Stres a úzkost: Někteří psi mohou začít jíst výkaly z důvodu stresu nebo úzkosti, což je jejich způsob, jak se s těmito emocemi vyrovnat.

Důvod 2: Nutriční nedostatek

Důvod 2: Nutriční nedostatek

Pes může jíst své výkaly kvůli nutričnímu nedostatku v těle. Pokud pes nedostává dostatečné množství živin, může se mu to projevit tak, že začne jíst výkaly. Tento jev je častější u psů, kteří mají nedostatečnou stravu nebo nejsou schopni správně vstřebávat živiny z potravy.

Existuje několik šokujících důvodů, proč se toto chování může vyskytovat:

  • Problémy s trávením: Někteří psi mají problémy s trávením, které mohou vést k nedostatečnému vstřebávání živin z potravy, což může vedle k hledání dalších zdrojů živin.
  • Paraziti: Paraziti mohou odebírat živiny z těla psa, což může vést k nutričnímu nedostatku a následnému chování jíst výkaly.
  • Stres: Stres může mít vliv na chování psa a může vést k neobvyklým způsobům získávání živin, jako je jídlo výkalů.

Důvod 3: Zvykání z nedostatku pozornosti

Důvod 3: Zvykání z nedostatku pozornosti

Jedním z důvodů, proč pes může jíst výkaly, může být nedostatek pozornosti ze strany majitele. Psi jsou velmi společenská zvířata a potřebují dostatek interakce a pozornosti od svých lidí. Pokud pes nedostává dostatek pozornosti, může se snažit upoutat pozornost tímto neobvyklým chováním.

Abyste předešli tomuto chování, je důležité věnovat svému psovi dostatek času a pozornosti každý den. Zahrňte do jeho rutiny pravidelné procházky, hry a cvičení. Důležité je také zapojit psa do rodinného života a věnovat mu dostatek lásky a náklonnosti.

Důvod 4: Stres a úzkost

Důvod 4: Stres a úzkost

Pes může začít jíst výkaly z důvodu stresu a úzkosti. Tuto chování může vyvolat různé faktory, které psa stresují a nudit. Zde jsou některé možné příčiny tohoto stresu:

  • Samota: Pes může jíst výkaly, když je sám doma nebo když není dostatečně aktivní a pobaven.
  • Změny v prostředí: Přesun do nového domova, nového domácího mazlíčka nebo změna rutiny může způsobit úzkost a stres u psa.
  • Zanedbání: Nedostatek pozornosti, špatné podmínky a nedostatek aktivity mohou způsobit, že pes začne projevovat destruktivní chování, včetně konzumace výkalů.

Důvod 5: Zvěří instinkty

Důvod 5: Zvěří instinkty

Je to nechutné a zdrcující, když váš pes jí vlastní výkaly. Jedním z důvodů, proč se takto chová, jsou zvířecí instinkty. Pes může mít potřebu konzumovat výkaly z několika důvodů, včetně:

  • Stresu: Pes může jíst své výkaly kvůli stresu nebo úzkosti. Když se cítí pod tlakem, může se tento nezvyklým způsobem snažit uklidnit.
  • Podnětu: Pokud pes cítí nedostatek určitých živin nebo minerálů, může hledat tyto látky ve svém výkalech. Je důležité zajistit mu vyváženou stravu, aby nedocházelo k takovému chování.
  • Territoriální ochrany: Psi mají přirozené instinkty, které je vedou k ochraně svého teritoria. Jíst výkaly může být způsobem, jak zamezit ostatním zvířatům v proniknutí do jejich oblasti.

Jak tomu zabránit

Jak tomu zabránit

Pes jí výkaly může být nejenom nechutné, ale také nebezpečné z hlediska zdraví. Pokud se vám to stává opakovaně, není to náhoda. Existuje několik šokujících důvodů, proč váš pes toto chování projevuje:

  • Stres: Pes může jíst výkaly z důvodu stresu nebo úzkosti.
  • Nutriční nedostatek: Pokud pes nedostává potřebné živiny, může být nucen vyhledat je jinde.
  • Stimulace chutí: Některé psy mají vrozenou chuť k odpadům a výkaly jsou pro ně lákavou pochoutkou.

Abyste tomuto chování předešli, je důležité najít příčinu a adekvátně jí řešit. Dopřejte svému psovi dostatek fyzické aktivity a stimulace, přiměřenou stravu a dostatek lásky a pozornosti.

Závěrečné poznámky

Pokud jste se kdy divili nad tím, proč váš pes jí výkaly, doufáme, že vám tento článek poskytl odpovědi na tuto záhadu. S právě nabytými znalostmi o možných důvodech tohoto chování a s tipy, jak mu předcházet, byste měli být schopni lépe porozumět potřebám svého čtyřnohého přítele a společně vytvořit harmonický vztah bez nechtěných incidentů. Buďte pozorní k signálům, které vám váš pes posílá, a buďte jeho nejlepším společníkem pro život.
Proč pes jí výkaly? 5 šokujících důvodů a jak tomu zabránit

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *