Kolik má pes zubů? Vše o psím chrupu

Kolik má pes zubů? Vše o psím chrupu

Ahoj! Víte, kolik zubů má váš pes? Možná si myslíte, že se jedná o banální informaci, ale znalost o počtu, stavu a péči o psí chrup může být klíčová pro zdraví vašeho nejlepšího čtyřnohého přítele. V tomto článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět o psím chrupu – jak často by měl být pes vybírán, jaké jsou nejčastější problémy spojené s dentálním zdravím a jak správně pečovat o psí zuby. Buďte připraveni se stát skvělým majitelem se znalostmi o psím chrupu!
Jaký je počet zubů psa?

Jaký je počet zubů psa?

Psí chrup se skládá ze specifického počtu zubů, který se může lišit podle plemene psa. Průměrný dospělý pes má mezi 42-44 zuby, zatímco štěně má přibližně 28 mléčných zubů, které postupně v průběhu růstu vyměňuje za trvalé. Každý druh zubu plní specifickou úlohu v procesu trávení a kousání.

Význam jednotlivých druhů zubů:

  • Špičáky: Slouží k trhání potravy a obraně.
  • Kyselé zuby: Kousací zuby, které pomáhají při rozdrcení a jezení potravy.
  • Předkusáky: Pomáhají při žvýkání a trávení potravy.
  • Stoličky: Slouží k drtění potravy a úplnému trávení.

Pečlivá péče o psí chrup je klíčová pro celkové zdraví a pohodu vašeho psa. Pravidelné čištění zubů, zdravá strava a dostatek žvýkacích hraček mohou pomoci udržet zuby vašeho psa silné a zdravé po celý jeho život.

Struktura psího chrupu

Struktura psího chrupu

Psí chrup se skládá z různých typů zubů, každý plní svou specifickou roli při jídle a péči o zdraví ústní dutiny. Celkově, dospělý pes má obvykle 42 zubů.

Většina psů má následující strukturu chrupu:

  • 12 řezáků – slouží k ořezávání a trhání potravy
  • 4 špičáky – umožňují psům trhat a drtit potravu
  • 16 předkusáků – slouží k drtění potravy
  • 10 stoliček – pomáhají psům rozmělňovat potravu

Zubní typ Počet
Řezáky 12
Špičáky 4
Předkusáky 16
Stoličky 10

Problémy spojené s psím chrupem

Psí chrup je jedním z klíčových prvků zdraví vašeho psa. Správná péče o zuby je důležitá pro prevenci mnoha problémů spojených s psím chrupem. Kolik má pes zubů? V průměru má dospělý pes kolem 42 zubů, zatímco štěně má přibližně 28 mléčných zubů, které postupně vypadnou a nahradí je trvalé zuby.

Některé běžné problémy, které se mohou vyskytnout v souvislosti s psím chrupem, zahrnují zubní plak, zubní kámen, záněty dásní nebo dokonce infekce. Pravidelné kartáčování zubů, vhodná strava a pravidelná návštěva veterinárního dentálního hygienika mohou pomoci udržet zuby vašeho psa zdravé a silné.

Zubní plak Příčina zubního kazu u psů
Zubní kámen Vzniká nánosováním minerálů na zubní plak

Správná péče o psí zuby

Správná péče o psí zuby

Zuby jsou pro psa velmi důležité a je na majitelích, aby se o ně co nejlépe starali. Průměrný pes má celkem 42 zubů, které jsou klíčové pro jeho celkové zdraví a pohodu. Kromě estetického vzhledu je také důležité, aby byl psí chrup ve správném stavu, protože zubní problémy mohou vést k různým komplikacím.

Několik tipů, jak správně pečovat o psí zuby:

  • Pravidelně čistěte zuby, ideálně každý den
  • Používejte speciální psí zubní pastu a kartáčky
  • Podávejte psu vhodné žvýkací hračky a kosti
  • Pravidelně navštěvujte veterináře kvůli kontrole chrupu

Plemeno Počet zubů
Anglický buldok 31
Čivava 28
Německý ovčák 42

Závěrem

Doufáme, že dnesní článek vám přinesl užitečné informace o psím chrupu a počtu zubů, které váš čtyřnohý kamarád může mít. Je důležité pečovat o zdraví a hygienu psího chrupu, aby váš pes mohl žít šťastný a plný života. Pokud máte další dotazy nebo potřebujete další informace, neváhejte se obrátit na svého veterináře. Děkujeme za váš zájem o zdraví vašeho milého mazlíčka a přejeme vám spokojenost!
Kolik má pes zubů? Vše o psím chrupu

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *